Valkoinen aikansa elänyt

04.07.2020

Monet yhdistävät valkoisen kodin skandinaaviseen kotiin. Kaikki vain valkoiseksi, niin sitten näyttää valoisalta, kauniilta, tyylikkäältä. Pinnat, lattiat, kalusteet, tekstiilit, kirkas valaistus - siis ihan kaikki vain valkoiseksi ja sinulla on kotoisaa ja mukava koti hyggeillä sohvan perukoilla. Lisätään vielä pari kuvaa someen, jossa lattialla on lyhtyjä ja valopalloja, mitä mielenkiintoisimmissa ja epätodellisissa paikoissa, niin kaikki on täydellistä. Onko? Tuntuuko tutulta ja näyttääkö hyvältä, käytännölliseltä ja toimivalta? Lisää joukkoon vielä muu kotijoukko, lapset, kotieläimet, harrastukset jne. Mitä saat yhtälön lopputulokseksi?

Älkää ymmärtäkö väärin, rakastan valkoista väriä ja harmonista sisustusta, mutta en kliinistä väritöntä tunnelmaa. Valkoisen värejä ja sävyjä on paljon ja valkoisen värin ystävälle löytyy runsaasti eri syvyyksiä. Niitä yhdistelemällä voi saada aikaan hurmaavan lopputuloksen. Kyllä yhdelläkin värillä voi sisustaa trendikkäästi, sävy sävyyn, mutta samalla värisävyllä sisustaminen ei ole kovin luovaa. Itse näen sen tylsänä.

Skandinaavinen sisustus perustuu luonnon materiaaleihin ja väreihin. Yksikertaiseen ja linjakkaaseen kokonaisuuteen, jossa luonto tuodaan kotiin. Mikä muu olisi niin ihanaa, kuin luonnossa samoilu. Oli sitten talvi, kevät, kesä tai syksy, luonto kutsuu aina. Luonnossa harrastetaan moninaisia aktiviteettejä, jossa vietetään paljon aikaa. Luonto tuodaan kotiin, koska haluamme sen ympäröivän meidät myös synkkinä vuodenjaksoina.
Valkoinen väri tuo kotiin valoisuutta ja kirkastaa ympäristön. Useimmat yhdistetyt värit ovat harmaasävytteisiä tai kermamaisen vaalean ruskeita. Paljon näkee myös mustaa, etenkin huonekaluissa.

Mistä ideat pulppuavat? Kuten äsken mainitsin, luonnosta. Tämän hetken top jutut ovat ekologisuus, käytännöllisyys, toiminnallisuus ja etnisyys. Mutta miksi siis tämä värittömyys ja tiukkapipoisuus sisustuksessa? Onhan luonnossa muitakin värejä. Keltaista, punaista, sinistä, vihreää melkeinpä mitä vain, kun vain katsoo vähän tarkemmin. Ekologisuus, vihreys ja vehreys on tullut jäädäkseen.

Miksi emme maustaisi kotiamme hieman? Tee kodista persoonallinen, kutsuva ja käytännöllinen. Rouhi sitä hieman rustiikkilla, teollisella muotoilulla tai shappy chic tyylisillä kalusteilla, kierrätä ja käytä kierrätettyä ja ennen kaikkea väritä ympäristöäsi. Sekoita eri tyylejä, se ei ole kiellettyä, leiki asioilla niin, että saat kodistasi paikan, jossa elää tyylikkäästi, suloisen rennosti.

Lähde asteittain. Vaihda valkoinen seinäväri, hae värimalleja rakentamisen, remontoinnin ja sisustamisen täyden palvelun taloista, saat samalla ideoita ja vinkkejä ammattilaisilta. Maalaa rouhetta seinälle, netissä on pilvin pimein ihania malleja. Pidä tapetointi viikonloppu. Tapetteja on joka lähtöön, ihania kuoseja ja materiaaleja, jopa 3D tulosteita, joista saat vaikka omasta valokuvasta oman tapettikuosin. Tapetointi ei tänä päivänä vaadi korkeampaa matematiikkaa, vain hieman vaivaa. Tee tilanjakajaksi viherseinä, vihersisustaminen on päivän trendi.
Kierrä kirppiksillä, ihan fyysisesti tai netissä. Facebookissa ja Instagramissa on mistä valita. Anna mielikuvituksen lentää. Anna innostuksen lentää, mutta pidä kuitenkin punainen lanka käsissäsi. Nauti yksinkertaisista asioista elämässä ja keskity olennaiseen sisustamisessa. Kun raivaa tilaa vanhoilta asioilta, huonekaluilta, tekstiileiltä, voi nähdä paremmin, mitä muutoksia pystyy tekemään
pienin harppauksin, saadakseen kotiin syvempää minää, sitä omaa persoonallisuutta ja sielun syvyyttä. Koti saa näyttää sinulta. Tämän päivän rakennustyylit, kutsuvieraat ja nettien sisustussivut vaikuttavat jo liiaksi sopuli-ilmiön syntymiseen. Kaikki vaan, kun ei sovi kaikille, eikä tunnu omalta. Mutta kun täytyy, kun muutkin. No ei täydy, sanon minä. Heittäydy vapaalle.
Vaihda koristetyynyt ja väritä niillä. Vaikka olen vahvasti aitojen kukkien kannattaja, hanki sekaan tekokukkia. Tekokukkia on vaikka minkälaisia ja tasoisia, niillä saa kotiin helposti vaihtelua eri vuodenaikoina. Niin teen minäkin. Pinterestista saa ihania vaikutteita, mutta älä anna niiden viedä kokonaan. Saat sieltä kyllä kulumaan aikaa ja aina sellaisen kuvan kuin toivot ja haet. Älä tee kodistasi sisustuslehden stailattua kuvaa, se kun toimii käytännössä vain harvoin. Tee valkoisen kodin vallankumous. Valmistaudu maustamaan kotiasi väreillä, eri värivivahteilla ja tyyleillä. Sisustuksen vallankumous on alkanut. Usko vaan, sieltä se hiipii sinunkin maailmaasi, vähitellen.

27.5.2020 Kirjoittaja on Freelancer sisustussuunnittelija yrityksessä DesignbyLeniita,                Leniita Ståhlhammar, Kuusisto 

Artikkeli on julkaistu Turunseutusanomissa 4.6.2020