Sisustustrendien muutosvuosi 2021

15.08.2020

Sisustuksen trendit 2021

Vuoden 2021 sisustustrendeistä on tulossa kunnon muotoiluvuosi, uusia suuntauksia ja värimuotia. Uusia huonekaluja ei välttämättä tarvita, riittää kun ehostat kotiasi esim. värikkäillä maalauksilla, koriste-esineillä tai vain maalailet seiniä ja vaihdat tekstiilejä. Mutta jos kuitenkin laitat kotisi tai sen osan uusiksi, tee se harmonisen, rennoin ja hienostuneen tyylikkäin ottein. Anna mielikuvituksen lentää.

Monet vuoden 2021 uudet tuulet ovat saaneet vaikutteita menneisyydestä 80-luvulta. Mukaan tulee villejä värejä, kirkkaita kuviollisia muotoja. Kestävä sisustaminen vie meidät luontoon. Luonnonmateriaalit, rento-, rohkea ja persoonallinen ote ohjaavat sisustamista ja tuo luonnon sisälle koteihimme. Värit mukautuvat jokaisen makuun ja itseä voi hemmotella mitä erilaisimmillä väriyhdistelmillä.

Näin korona aikoina, ihmisillä on ollut pyrkimys hyvinvointiin. Olemme joutuneet viihtymään kotiympäristössämme, pienessä piirissä. Koti ja sen viihtyisyys, on tullut entistä tärkeämmäksi jokaiselle. Tavoitteena on ollut hidastaa elämänmenoa ja keskittyä perheeseen. Etätyöt ovat mahdollistaneet useille myös mahdollisuuden valita ajan töiden tekemiseen. Pitkään harkitut remontit ja kunnostukset ovat saaneet tuulta purjeisiin.

Vuosi 2021 tulee olemaan suunnittelijoiden ulosmarssi uusien kestävien muotoilujen kehittämisessä. Uudet materiaalit, kuten esim. biomuovi, uudelleen käytetty materiaali, on uusi suunnittelutrendi, joka näkyy jo nyt.

1980 - luvun sisustustyyli poistui muodista, kun syntyi minimalistinen suuntaustyyli, 90-luvun alkupuolella. Alkoi pitkä lama ja sisustusinnostukset jäivät odottamaan tulevaa. Nyt kuitenkin, nykyaikainen 80-luku on alkamassa vuonna 2021. Inspiroidutaan geometrisistä ja epämääräisistä muodoista, käytetään kirkkaita korostusvärejä ja uskalletaan heittäytyä omaan, persoonallisempaan maailmaan.

Myös vuonna 2021 tulee olemaan neutraalimpia värejä. Neutraalit värit ovat kauniita, raikkaita, klassisia, eivätkä ole erityisen vaativia yhdisteltäessä. Neutraalit värit ovat pääosin valkoista, beigeä sekä harmaata ja jokseenkin niissä on mieluummin hieman kylmä sävytteisyys. Vuoden 2021 väreihin on kuitenkin tulossa lämpimiä neutraaleja värejä. Mukaan väripalettiin tulee minttu, vadelma, heleä violetti, vaalean vihreä ja sininen, haalea oranssi, kullanruskea, hillitty sinapinkeltainen ja tietenkin vaaleanpunainen jatkaa valloitustaan.

Valkoinen koetaan uutena alkuna, joka vaikuttaa positiivisesti ihmisten mieliin. Valkoinen raikastaa kaiken, se ei häiritse tai ärsytä ja jotkut psykologit ovat sanoneet sitä jopa rentoutuksen väriksi. Valkoisia värisävyjä on hyvin erilaisia, niitä yhdistelemällä voi ympäristöstään tehdä lämpimän ja viihtyisän. Etenkin kermanvärinen valkoinen yhdistettynä ruskeaan, tekee huoneesta lämpimän. Jos taas valitset kovan valkoisen ja sinisen saat aikaan viileämmän kokonaisuuden. Yhdistämällä valkoiseen oranssia tai keltaista, syntyy visuallisesti positiivinen, iloinen ympäristö ja taas mustavalkoinen yhdistelmä on mielestäni "tylsyysklassikko". Valkoinen väri tulee olemaan 2021 luvun yksi suosituimmista väreistä ja yksinkertaisuudellaan ja helppoudellaan sopii kaikkiin sisustuksiin.

Jos kuitenkin haluat pysyä ja päivittää kotiasi trendien mukaan, tässä muutama vinkki.

Lisää kotiisi geometrisia kuvioita, kaaria, neliöitä tms. Geometrisiä kuvioita voi olla missä tahansa, matoissa, vuodevaatteissa, seinissä, tauluissa, valaisimissa tai vaikka koriste-esineissä. Överiksi ei kannata laittaa, tässäkin on hyvä muistaa että "liika on liikaa". Kyse on kuvioiden tasapainosta. Geometriset kuviot tuovat leikkisyyttä ympäristöömme ja näin lisäävät viihtyisyyttä.

Peilejä on käytetty paljon sisustuksissa, pyöreä peili on lyönyt itsensä hyvin esille. Nyt kuitenkin asiantuntijat rohkaisevat taiteellisempien peilien käyttöä. Etenkin suorakulmaiset peilit, joissa on pyöristetyt kulmat tulevat olemaan muodissa vuonna 2021. Yleensäkin taiteelliset elementit, eri värit ja kuviot tullaan yhdistämään entistä rohkeammin ja vapaammin.

Erilaisilla geometrisilla kuvioilla ja koristeilla varustetut keraamiset laatat, seinissä, lattioissa tai vaikkapa katossa voivat antaa visuaalisen lisätilavuuden tunteen. Kolmiulotteinen tila luo dynamiikkaa sekä tekee tilasta modernimman. Mieti vaikka tiiliä, kalanruotokuvioita tai hunajakennomuotoisia laattoja - ne näyttävät yksinkertaisesti aivan uskomattoman hienoilta ja osoittavat hyvää makua, kunhan niitä käyttää oikein. Jos kuitenkin aristelet kuvioiden käyttöä, älä kiusaa itseäsi. Valkoinen laatta on aina onnistunut valinta ja ammattiliikkeet ovat täynnä erilaisia valkoisia laattoja, joilla voidaan myös luoda keveyden tunne.

Keraamiset marmorilaatat ovat erittäin muodikkaita ja niiden suosiolle ei näy loppua. Ne luovat vastustamattoman ja näyttävän ilmeen, taiteellisen ja modernin tilan. Tällainen muodikas keraaminen laatta on täydellinen yhdistelmä kromin ja lasin kanssa. Lisäksi ne ovat kestäviä ja helppo puhdistaa.

Betoni on yksi suurista vuoden 2021 suuntauksista. Betoni tuo tilaan teollista ilmettä ja on tyylikäs ratkaisu. Betonia voi yhdistää kasveihin, posliiniin, teräkseen, puuhun. Kun lisäät betoniseen ympäristöön messinkiä, syntyy luksusmaista eleganssia, joka on tärkeää etenkin kylpyhuoneessa. Matta musta kylpyhuoneissa on myös päivän sana, esim. hanoissa ja suihkuissa. Tänä päivänä ihmiset haluavat kylpyhuoneisiinsa spa-tunnelmaa, joka on rento ja rauhoittava tila.

Käytätkö keittiötäsi ruoan lämmittämiseen vai haluatko loihtia super-illallisia ja tarvitset runsaasti tilaa? Vuosi 2021 tarkoittaa keittiössä älykkäitä ratkaisuja, nopeita ruoanlaittovälineitä, jotka tekevät ruuan tekemisen helpoksi. Et tarvitse suuria neliöitä, vaikka haluat nauttia toimivasta, tehokkaasta keittiötilasta. Tämän päivän ammattiliikkeistä löytyy pilvin pimein teknologiaa, pyöriviä, nousevia ja laskevia kaappeja, työtasoja ja säilytysratkaisuja, jotka helpottavat tilan optimaalista käyttöä ja tehokkuutta.

Värilliset keittiöt tulevat voimalla 2021. Keittiöideoilla ei ole rajoja. 1980 luvun puolivälistä lähtien suurin osa nykyisistä keittiöistä on ollut valkoisia. Trendi on vahvasti muuttumassa ja tummat värit tulevat vauhdilla vuonna 2021 ja niihin yhdistetään tummaa puuta rohkeasti. Välitilaan valitaan monimuotoisia ja värikkäitä laattoja, jotka jäljittävät puuta, luonnonkiveä, betonia, metallia tai marmoria. Jos kotisi noudattaa avoimen tilan periaatteita, keittiön lattian valinta on helppoa. Kun löydät tyyliisi ja tarpeisiisi sopivan ja kestävän tuotteen voit käyttää sitä koko avoimessa tilassa.

Valaistuksien muunnettavuudet ja säädettävyydet eri tunnelmien luomiseksi ovat tätä päivää. Tämän päivän teknologia mahdollistaa melkein mitä vain ja näissäkin suunnitelmissa vain mielikuvitus on rajana. Seiniin asennetaan taas seinävalaisimia, taiteellisen siluetin ja mielenkiintoisen ilmeen aikaan saamiseksi.

Vaikka pohjoismaiset tyylit hallitsevat suomalaista trendiä, vuosi 2021 tulee muuttamaan sisustuksia, värikkäimmiksi, osittain tummempisävyisiksi tai vaihtoehtoisesti kirkkaansävyisiksi. Luonto ja luonnon materiaalit kuuluvat vahvasti sisustukseen, käytetään rottinkia, bambua, puuta, pellavaa, puuvillaa ja silkkiä. Tavoitteena tuoda luonto koteihimme myös sisäpuolelle. Teollinen tyyli, jossa käytetään rautaa, metallia, kiveä tai puuta edustaa vaihtoehtoista valintaa. Kierrättäminen ja koriste-esineet ovat päivän sana.

Huonekalut saavat entistä enemmän kaarevia, epäsäännönmukaisia muotoja ja syvempiä värejä. Vihreä, petroli, tummansininen, oranssi, punainen. Itämaiset matot ja monikuvioiset tapetit ovat muodissa. Seiniltä löytyy taulukollaaseja ja hyllyiltä eksoottisia koriste-esineitä.

Ilmastonmuutos on tuonut sisustukseen biofilian, mm. kasvit voivat edistää kodin estetiikkaa, puhdistaa ilmaa ja näin edistää ekologista kotia. Kasveja voidaan käyttää monin tavoin, uusin trendi on ripustaa kasveja ympäriinsä, kuten muita koriste-esineitä. Biofilia on trendi, joka yhdistää suunnittelun ja luonnolliset elementit tavalla, joka tuntuu aidolta. Viherseinät tulevat lisääntymään ja niitä voidaan käyttää esim. tilan jakajina. Idea on sama, kun jakaisit tilan huonekaluilla tai puoliseinillä.

Vuoden 2021 trendi on luonnollista, ergonomista, laadukkaiden materiaalien valitsemista, jota höystetään värimaailman oikealla käytöllä. Sisustusta hallitsee edelleen rennon, huolitellun, sekasotkuinen ilme. Minkään ei tarvitse olla niin justiinsa, mutta sitten kuitenkin.

Kirjoittaja on freelancer sisustussuunnittelija Leniita Ståhlhammar www.designbyleniita.com