Värimagiaa

25.01.2021

Värien valinta voi olla vaikeaa. Riippumatta käytettävissä olevasta rahamäärästä, värien valitsemiseen sillä ei ole merkitystä. Toiset pitävät minimalistisista väreistä, toiset ihannoivat värejä, eikä koti ilman värejä, olisi heille omannäköinen. Värimaailma päätöksen tekeminen on vaikeaa ja juuri siksi, joskus syntyy pattitilanne ja värejä on vain todella vaikea hahmottaa.

Millainen, väristi, sitten oletkin, yritän tässä "Värimagiaa" -blogissani avata sinulle niksejä ja faktoja, jotka voivat auttaa yhtenäistämään omaa värimaailmasi ja jotta valintasi olisivat helpompia.

Valo ja värit liittyvät vahvasti yhteen. Samat värit näyttävät hyvin erilaisilta eri ympäristössä. Se, miten valo osuu väriin, on erityisen merkittävää. Väriin vaikuttavat ikkunoiden suunta, päivänvalon määrä, ympärillä olevat värit, seinät, lattiat, kalusteet, tekstiilit jne...

Lähtökohtana päävärit: Punainen, sininen ja keltainen. Kun sekoitat kaksi pääväriä yhteen, saat toissijaiset värit: Violetin, vihreän ja oranssin. Väriympyrästä näet mitkä värit luontautuvat toistensa kanssa, kun taas vastakkain sijaitsevilla väreillä - eli vastaväreillä - on tapana kilpailla keskenään. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että niitä ei voisi yhdistää, on vain katsottava miten niitä yhdistää. Vastaväreillä on tapana vahvistaa toisten värien syvyyttä.

Lämpimiä värejä ovat kelta- ja punapohjaiset värit. Kylmiä värejä ovat sinipohjaiset värisävyt. Jätän neutraalit värisävyt tässä blogissa vähemmälle, koska kysymyksiä niistä on vähemmän. Käsittelen neutraaleja värejä vain tehostevärien kohdalla. Tehosteväri on joskus vaikea mieltää miellyttäväksi, jos on tottunut minimalistiseen värimaailmaan. Mikä väri siis silloin toisi raikkauden, joka rikkoisi liian harmonisen tunnelman? Toisin sanoen, toisi sen pisteen i-n päälle.

Tykkään suunnittelussa käyttää pääsääntöisesti 60-30-10-sääntöä. Tämä on ehkä vanhin sisustussääntö, joka jakaa sisustettavan kohteen värinkäytöllisesti prosenttiosuuksiin. Päävärin tulee edustaa 60 % suunnittelussa käytetystä väristä (lattia, seinä, huonekalut), 30 % toissijaista väriä (verhot, matot) ja 10 % korostusväriä (koristetyynyt, torkkupeitot, taulut, muut koristeet). Lisäksi minulle, joka työskentelen värien parissa, suunnitelmaan kuuluu lisä/bonus värinä lähes aina, valkoinen. Valkoinen puhdistaa, kirkastaa, korostaa ja vahvistaa, muita värejä. Kokonaisuus on tärkeä. Värien valinta vaikuttaa paitsi yleisilmeeseen, myös tilantuntuun. Laajat pinnat määrittävät tuleeko huoneesta matala, korkea, kapea, pitkä vai lyhyt. Kokonaan valkoisesta huoneesta puuttuu kiinnekohta ja se jää jotenkin vajaaksi, siksi myös valkoiseen kokonaisuuteen tulee käyttää väriä. Valkoisia värisävyjä itsessään on todella paljon, jolloin kokonaan valkoisen ystävälle löytyy monipuolisia valkoisia, erisyvyyksisiä ja taitettuja valkoisen värejä.

Peruslähtökohtana on, että sininen, vihreä tai violetti, tekevät huoneesta leveämmän. Värit punainen, oranssi tai ruskea pienentävät tilaa. Tasapainon saavuttamiseksi on hyvä käyttää huoneessa sekä kylmiä että lämpimiä sävyjä. Keltapohjaiset värit lämmittävät ja sinipohjaiset värisävyt viilentävät ja rahoittavat. Hyvä yhdistelmä lämpimiä värejä neutraalilla taustalla antaa kodille hyvin lämpimän tunnelman, kun lisäät joukkoon hitusen vastakkaisia värejä.

Mennäänpä konkretiaan. Ennen kuin päätät vaikkapa seinämaalin väristä, sinun on valittava, millaisen väriset huonekalut, kuvakuosit, matot tai muut elementit ovat, jotka aiot sijoittaa maalattavaan tilaan. Seinävärin tulisi yhdistää kaikki nämä sävyt yhteen. Voit lähteä liikkeelle myös vanhasta kikasta ja valita esim. taulun ja siinä olevat värit, joita käytät sitten yhdistellen koko tilassa. Säilytä myös punainen lanka kokonaisuudessa. Mene eri pisteisiin kodissasi, josta näet laajasti joka puolelle. Kaikki, mitä näet yhdestä laajasta pisteestä, tulisi sointua toisiinsa. Tällä en tarkoita samaa värisävyä, vaan väripareja, jotka eivät riitele keskenään. Väriyhdistelmä voi olla hyvinkin moninainen, siitä huolimatta, että menet punaisen langan mukaan.

Sisätiloihin määritellyt värijärjestelmän trendiparit tänä vuonna 2021 ovat laidasta laitaan. Mukana on erikoisia, vähemmän nähtyjä yhdistelmiä. Violetti - sininen; punainen, valkoinen ja turkoosi; vaaleanpunainen - punainen; punainen - oranssi ja ruskea; keltainen - valkoinen; sininen - vihreä - beige; purppura - liila tai vaikkapa violetti - vihreä - punainen. Haukoitko henkeä, ei kannata, on muistettava, että jokaisesta väristä löytyy useita syvyystasoja ja hyvin yllättävätkin värit sopivat yhteen. Klassinen väriyhdistelmä pysyy aina, musta - valkoinen. Tämä ikuisuus ei silti tarkoita tylsää yhdistämistä, se on vahvasti mukana myös vuoden 2021 trendeissä. Ajaton yhdistelmä toimii aina, koska se luo loppumattoman balanssin. Musta on dominoiva, valkoinen puhdistaa ja rauhoittaa sitä, vierekkäin nämä kaksi väriä syventävät toisiaan, lopputulos on mielenkiintoinen ja tyylikäs.

Klassisen neutraalin sisustuksen elävöittäminen kannattaa aloittaa luonnon väreistä. Vihreä, kuten kasvit; sinisen sävyt, kuten taivas ja ruskeat vivahteet, kuten maanpinnat ja kalliot. Kun aloitamme kotimme värittämisen, suurin virhe on siinä, että emme uskalla käyttää värejä. Usein värit valitaan mahdollisimman lähellä toisiaan, jolloin tilasta tulee mahdollisesti sekava tai tylsä, eikä toivottua asetelmaa saavuteta. Syntyy lattea ja teennäinen lopputulos. Tämän estämiseksi, valitse väristä useita eri syvyyksiä ja yhdistele niitä. Esim. Tumman-, vaalean- ja turkoosin sininen, jopa vihreän eri sävyjä sekaisin, vaikkapa tyynyihin ja torkkupeittoihin.

Blogin alussa kerroin, että valaistus on kaiken värin a ja o. Ihan sama mitä väriä käytät, se ei koskaan ole sama, jossain toisessa ympäristössä. Kaikki vaikuttaa kaikkeen, siksi juuri useasti, ensimmäinen värisävy, ei välttämättä olekaan juuri se, mitä toivoit. Värejä on kiiltäviä, puolihimmeitä ja himmeitä ja puhun nyt kaikista materiaaleista. Musta on hyvä esimerkki siitä, miten se muuttuu, eri kiiltoasteissa. Jos haluat oikein mustan lopputuloksen, valitset esim. kiiltävän kaappipinnan. Jos haluat siihen taitetta, valitset matan. Silloin musta ei näytäkään enää mustalta, vaan kaappipinta siftaa hieman ruskean mustaan tai mustan harmaaseen. Samoin verhoissa, kiiltävä kangaspinta luo heijasteita enemmän, kuin täysin mattapintainen kangas. Mitä tummemman värin valitset, sitä puhtaampi on värisävy ja mitä suuremmalle pinnalle maalaat, sitä vaaleammaksi väri muuttuu. Metameria on ilmiö, jossa kaksi väritiheydeltään erilaista kappaletta näyttävät samanvärisiltä, tietyssä valossa, vaikka eivät ole sitä. Tämän harhan takia, ota aina kaikesta mallikappale tai värimalli mukaan ostoksille ja vertaa sitä ostettavaan. Silmä ja muisti narraavat aina.

Tapeteissa nyrkkisääntönä kannattaa pitää: Talon arkkitehtuuri, tyylisuuntaus, huoneen koko ja tapetin kuvion koko. Tapettia ei pidä arvioida pelkästään kuvion koon mukaan, vaan kuvion sisältämän värimaailman mukaan. Lisäksi arkkitehtuuria voi rikkoa, kun sen tekee tyylillä ja muu sisustus tukee sitä. Yritä aina saada mukaan suurempi mallipala, jotta saat todellisen käsityksen kuviosta, tilaan, johon sen laitat. Pääsääntöisesti suosittelen pienempään tilaan pienempiä kuvioita ja isompaan tilaan suuria kuvioita. Pienikuvioisissa tapeteissa on se etu, että ne kauempaa katsottuna tuovat rauhallisemman kokonaisuuden. Jos laitat suuria kuvioita, katso, että tapetin tarkoitus on olla kaiken keskipiste. Suuret kuviot isolla pinnalla usein varastavat muilta esineiltä huomion. Kun kävelet kodissasi, anna värien soljua. Tällä tarkoitan sitä, että lähdet sisääntulosta, syntyy mielikuva tilasta, siirryt seuraavaan tilaan ja edellisen mielikuvan ei pitäisi riidellä, nyt syntyvän mielikuvan kanssa. Näin kuljet koko kodin tilat läpi ja jos mielikuvasi synnyttää saman fiiliksen, olet onnistunut!

Värit muuttavat mielialaamme ja vaikuttavat meihin eri lailla. Olen aina miettinyt, että miksi lasten makuuhuoneen pitäisi olla kirkuvia värejä täynnä. Kirkkaat värit lisäävät tutkitusti energiaa ja muutoinkin lapset useasti ovat melkoisia energiapakkauksia, virtaa täynnä. Makuuhuoneen pitäisi rauhoittaa lepoon ja siksi itse pyrin herättämään tämän asian sisustuskeskusteluissa asiakkaiden kanssa.

Eri värit herättävät eri tuntoja. Jos etsii energiaa ja iloisuutta, keltaisen eri sävyt, lisättynä vihreällä, punaisella ja sinisellä synnyttävät hauskuutta.

Purppura ja liila oikein käytettynä lisäävät hienostuneisuutta ja lämpöä, mihin tahansa kodin tilaan.

Sininen ja ruskea yhdistyvät upeasti ja ne on helppo yhdistää luonnon väreihin ja materiaaleihin.

Sininen ja harmaa luovat erittäin rauhallisen ja rentouttavan ympäristön, esim. kylpy-, wc ja kodinhoitohuoneisiin.

Viileän sininen sävy yhdessä oranssin kanssa on tuttu näky. Tämä pariliitos on hyvä esimerkki siitä, miten vastakohdat yhdistyvät houkuttelevaksi kokonaisuudeksi.

Harmaa on ehdottomasti uusi musta. Perinteisesti harmaata väriä on pidetty ankeana, tylsänä ja tasaisena. Mieti nyt vaikka säätä. Mitä ajatuksia herättää tasaisen harmaa päivä. Ei taida nousta hymy huulille. Mutta kyse on varsin hienostuneesta väristä. Se voi olla lämmin tai kylmä, pehmeä tai kova sävyltään, se on poikkeuksellisen monipuolinen väri ja sen yhdistäminen muihin väreihin on helppoa.

Keltaisen on tiedetty stimuloivan henkistä toimintaa, kuten edellä kerroin lasten makuuhuone esimerkissäni. Kun sen yhdistää syvään mustaan, se tuo kontrastia, joka tekee ympäristöstä selkeän. Tätä perusyhdistelmää käytetään todella monissa tilanteissa ja tiloissa.

Mietipä hohtavaa ruskeaa hiekkaa ja turkoosia vettä. Syntyy upea yhdistelmä. Kuten kupari, jonka ruskea väri patinoituu ajan myötä turkoosiksi. Mikä on fiilis: Ehkä virkistynyt, rauhallinen ja tyyni? Niinpä - yhdistelmä siis toimii.

Vaaleanpunainen ja tomaatin punainen yhdessä - eikä! Vaan sanon, että kyllä. Tämä värikaksikko on helppo valinta, kun kumpikaan ei kilpaile toisen kanssa. Lisää siis joukkoon valkoista ja värit eivät sotke toisiaan. Samoin kuin vaaleanpunainen ja vihreä on odottamaton väriyhdistelmä. Kuitenkin ne täydentävät toisiaan loistavasti. Vaaleanpunainen ja harmaa eivät kuulu klassisiin väriyhdistelmiin, mutta tietyt murretut värisävyt niistä saavat aikaan yhdistelmän, jossa nuoruus ja tylsyys yhdistyvät yhdeksi raikkaaksi kokonaisuudeksi.

Vihreä ja valkoinen väriyhdistelmä on puhdas, raikas ja erittäin joustava. Värit korostuvat toisistaan positiivisesti. Syntyy kuva luonnosta ja ympäristöstä.

Entäpä suklaamaito yhdistelmä. Toffeen ruskea on melko innoton väri yksinään, mutta kun yhdistät sen luonnonvalkoiseen, syntyy täyteläinen nautinto.

Tummanvihreä, metsänvihreä ja musta on väriyhdistelmä, joka on voimakas ja vaikuttava näky. Tässä yhdistelmässä näkyy tietty kypsyys ja itsevarmuus.

Tätä listaa voisi jatkaa loputtomasti. Laitoin alkuun kuvan väriympyrästä, josta saat virikkeitä. Viereiset värit on aina helppo yhdistää, vastavärit toimivat tehosteina ja riitavärit luovat sointuja. Näistä löytyy netistä pilvin pimein lisätietoa. Aloita hitaasti, kun suunnittelet värejä ensi kertaa. Muista, että ripaus valkoista sävyä vain parantaa luomaan oikeaa tunnetta. On vain harvoja värejä, jotka eivät toimi valkoisen kanssa.

Kuten me kaikki tiedämme, värit ovat yksi tehokkaimmista tavoista lisätä viihtyisyyttä ja persoonallisuutta tiloihin, riippumatta siitä, käytetäänkö useita värisävyjä vai vain yhtä väriskaalaa, yhdistellen tai yksittäin. Nykypäivänä, kun olemme kotona enemmän kuin ennen, panostamme kodin viihtyvyyteen myös enemmän. Sosiaalisen median ansiosta yhteys muuhun maailmaan kehittyy jatkuvasti ja voimme nähdä väripaletteja, upeita väriyhdistelmiä useista eri kulttuureista ja maista. Tämä elämän riemuvoitto, värien dynaamisuus ja niiden kautta saatava energisyys levittäytyköön myös tänne pohjoiseen.

Väriä sisustukseen! Ota rohkeasti yhteyttä, jos haluat lisätietoja!